Το Ποδήλατο είναι η λύση για το κυκλοφοριακό στην πόλη και για την υγεία μας – όπλο κατά της οστεοπόρωσης

Το Ποδήλατο είναι η λύση για το κυκλοφοριακό στην πόλη και για την υγεία μας – όπλο κατά της οστεοπόρωσης

Το ποδήλατο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μέσα ψυχαγωγίας και συγχρόνως γυμναστικής όλων των ηλικιών. Το πρώτο ποδήλατο κατασκευάστηκε από ξύλο το 1817 από τον Γερμανό βαρόνο Von Drais και από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μέσα μετακίνησης ,που απευθύνεται σε όλες της ηλικίες.

Ο άνθρωπος αρχίζει να το χρησιμοποιεί από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, απολαμβάνοντας την χαρά της γρήγορης μετακίνησης και την δυνατότητα κάλυψης μεγάλων αποστάσεων , κουράζοντας λιγότερο από την μετακίνηση με τα πόδια.

Το ποδήλατο μπορούν να το χρησιμοποιήσουν άτομα από 2 χρονών, παιδιά, έφηβοι ,νέοι, μεσήλικες άτομα τρίτης ηλικίας όπως και άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι μία υγιεινή δραστηριότητα που μπορεί να εκτελείτε στο δημόσιο δρόμο ,στην άσφαλτο σε μονοπάτια , σε χωμάτινες και σε ειδικές διαδρομές . Έρχεσαι σε επαφή με την φύση , το ποδήλατο πάει παντού.

Στην Ελλάδα το ποδήλατο έχει μεγάλες δυνατότητες διάδοσης και μπορεί να ακολουθήσει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και του Κόσμου όπου το έχουν εντάξει μέσα στην καθημερινότητά τους σαν μέσο μεταφοράς σαν διασκέδαση ,σαν ψυχαγωγία ,σαν άθληση. Οι καιρικές συνθήκες της Ελλάδας είναι όλο το χρόνο καλές ,επικρατεί θερμό κλίμα , οι ατελείωτες ομορφιές της φύσης που υπάρχουν και οι ποικιλίες διαδρομών κάνουν την ποδηλασία προσιτή στο κάθε ένα από εμάς.

Αυτό που πρέπει να γίνει για να ενθαρρύνουμε περισσότερο τον Έλλήνα να μπορέσει να έρθει ακόμα πιο κοντά και να πει ναι στο ποδήλατο, είναι η ένταξη του ποδηλάτου μέσα στην πόλη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ειδικές διαδρομές, ποδηλατοδρόμοι ή λωρίδες για τους ποδηλάτες όπου όλοι θα μπορούν να νιώσουν πιο ασφαλής και οι μετακινήσεις τους μπορούν να γίνουν πιο εύκολα πιο γρήγορα πιο οικονομικά . Η μετακίνηση με το ποδήλατο στην πόλη μειώνει το κυκλοφοριακό , μηδενίζει το πρόβλημα στάθμευσης και παρκαρίσματος .Ακόμα το ποδήλατο είναι φιλικό με το περιβάλλον διότι δεν το ρυπαίνει , είναι πιο ευέλικτο από το αυτοκίνητο και της μηχανές ,μεταφέρεται εύκολα και το σημαντικότερο είναι ότι κάνοντας ποδήλατο αυξάνεται η φυσική μας κατάσταση και παράλληλα βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής μας και η υγεία μας.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα της άθλησης κάνοντας ποδήλατο είναι ότι με τη αερόβια άσκηση ενδυναμώνουμε το μυϊκό και καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα. Βοηθάει στην μείωση της υπέρτασης και ελαττώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Βελτιώνει την ευκαμψία ,την αντοχή και την δύναμη. Επιπλέον ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάει στην πρόληψη και θεραπεία αρκετών νοσημάτων. Ακόμα κάνοντας συστηματικά ποδήλατο καταπολεμάμε την παχυσαρκία ,προλαβάνεται και μειώνεται η κυτταρίτιδα ,η χοληστερίνη και ο διαβήτης, όπως και συμπτώματα ευρυαγγείας ( κιρσοί – φλεβίτιδα κ.α. ).Ακόμα ρυθμίζει την ισορροπία των ορμονών και του μεταβολισμού. Με την αερόβια άσκηση και το ποδήλατο ενισχύεται η ψυχολογική κατάσταση ,αποβάλλεται το άγχος και η κατάθλιψη , βελτιώνεται η αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση , ενώ συμβάλει στην διαμόρφωση ενός υγιούς << προφίλ >> ψυχικής διάθεσης , προσφέροντας ενεργητικότητα , καλή διάθεση και διαύγεια .

Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι η άσκηση με το ποδήλατο αυξάνει την οστική πυκνότητα προφυλάσσοντας το άτομο από την οστεοπόρωση. Η χρήση ποδηλάτου ενδείκνυται σε άτομα τα οποία πάσχουν από οστεοπόρωση , όπως επίσης και σε άτομα της τρίτης ηλικίας , διότι με τον συγκεκριμένο τρόπο άθλησης υπάρχουν μικρές μυϊκές και αρθρικές καταπονήσεις , λόγο μη ύπαρξης κραδασμών και επαφής του σώματος με το έδαφος.
Το ποδήλατο βοηθάει στην καλύτερη ποιότητα ζωής στην ασφάλεια και στην προστασία του περιβάλλοντος

Άσκηση και μετακίνηση με το ποδήλατο = Φυσική κατάσταση = Υγεία

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ

Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Προπονητής ποδηλασίας – Πρωταθλητής Ελλάδος

Λυραντωνάκης Στέφανος

απο:Λαμπρο,Κωνσταντινα,Τηλεμαχο,Ευη,Αλεξανδρο

Categories: ,

One Response so far.

  1. Ο.Κ.Το προϋγούμενο μήνυμα διαγράφηκε.

Leave a Reply