ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Η μετακίνηση με ποδήλατο μας προσφέρει την ευκαιρία για μια θαυμάσια αεροβική άσκηση. Η ποδηλασία βελτιώνει την ψυχική και σωματική μας υγεία. Το ποδήλατο προσφέρει μια ήπια προσιτή και οικονομική μορφή άσκησης κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Μας κρατάει σε επαφή με τη φύση, τις αλλαγές των εποχών, της θερμοκρασίας και του φωτός, συντελώντας στην σωστή ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού που η σύγχρονη καθιστική ζωή και μηχανοκίνητη μετακίνηση έχουν απορυθμίσει. Το ποδήλατο μας προσφέρει ψυχική ευφορία και ισορροπία. Οι βόλτες με το ποδήλατο μας προσφέρουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε περισσότερες γωνιές της πόλης μας, να ζήσουμε στιγμιότυπα της καθημερινότητάς της αλλά και να σκεφτούμε αποστασιοποιημένοι από το άγχος των καθημερινών μας υποχρεώσεων.Επισεις Το ποδήλατο μαζί με το κολύμπι και το τρέξιμο, θεωρούνται τα πιο αερόβια αθλήματα. Με το ποδήλατο γυμνάζεται κυρίως το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, καθώς και οι μυς των ποδιών. Μία μελέτη έδειξε ότι ακόμα και σε συνθήκες κυκλοφορίας σε μεγάλη πόλη (καυσαέρια, μποτιλιάρισμα) η συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα των ποδηλατιστών ήταν 10 φορές μικρότερη απ’ ότι σε επιβάτες και οδηγούς αυτοκινήτων. Ο ποδηλάτης εξάλλου, λόγω της ταχύτητάς του, παραμένει πολύ λιγότερο στην κυκλοφορία από τον οδηγό ή επιβάτη Ι.Χ., επιβάτες λεωφορείων, τρόλεϊ, ταξί και τους πεζούς (όλοι αυτοί έχουν μέση ωριαία ταχύτητα στην πόλη 5-10 χιλιόμετρα, ενώ οι ποδηλάτες περί τα 20).

Categories: ,

One Response so far.

  1. sotirakas says:

    Η Αστική ποδηλασία θέλει και προστασία. Η μόλυνση είναι μεγάλη. Ναι μεν ανεβάζει το κόστος, αλλά αν κυκλοφορείς κάθε μέρα ποδηλατώντας στη δουλειά και ειδικότερα στο κέντρο, τότε επιβάλλεται.

    Άτομα που κάνουν τακτικά ποδήλατο σε μεγάλες πόλεις, εισπνέουν καθημερινά περισσότερο άνθρακα από τους πεζούς και μ’ αυτό τον τρόπο ίσως βλάπτουν τους πνεύμονές τους, σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του European Respiratory Society στο Amsterdam. Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες σωματιδίων άνθρακα στον αέρα, που μπορούν να καταλήξουν στους πνεύμονες με την αναπνοή. Αυτά τα σωματίδια αυξάνουν τις πιθανότητες για καρδιακή προσβολή, δυσχεραίνουν τη λειτουργία του αναπνευστικού και δυστυχώς η δράση αυτών των πολύ άτακτων σωματιδίων είναι αθροιστική - δηλαδή παραμένουν στα πνευμόνια προκαλώντας προβλήματα στη υγεία.

    Για να δουν οι επιστήμονες κατά πόσον ο ποδηλάτης είναι πιο εκτεθειμένος από τον πεζό, εξέτασαν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται στις διόδους του αναπνευστικού και εμποδίζουν ξένα σωματίδια να προχωρήσουν βαθύτερα μέσα στο σύστημα αυτό. Αν και ήταν υγιείς, κάτω των 40 ετών, και μη καπνιστές, οι ποδηλάτες που εξετάστηκαν, και οι οποίοι πήγαιναν καθημερινά στη δουλειά τους με ποδήλατο, είχαν 2,3 φορές περισσότερο άνθρακα στους πνεύμονες από τους πεζούς. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ποδηλάτες αναπνέουν πιο γρήγορα από αυτούς που περπατούν ή κινούνται με το αυτοκίνητο και στο ότι ποδηλατούν συνήθως πίσω και κοντά στις εξατμίσεις των άλλων οχημάτων χωρίς καμία κάλυψη και μόνωση από τα καυσαέρια.

    Μια μάσκα προσφέρει υψηλή προστασία κατά την εισπνοή, φιλτράροντας τους κύριους ρύπους που προέρχονται από τις εξατμίσεις των οχημάτων, αποτρέπει τη δημιουργία ανεπιθύμητης θερμότητας, διώχνει προς τα έξω το διοξείδιο του άνθρακα και τους υδρατμούς και αποτελεί έναν άριστο τρόπο προστασίας από την αστική ρύπανση.

    FB: ΠΟΔΗΛΑΤΙΝ - http://www.facebook.com/groups/podilatin/doc/183749525040390/

Leave a Reply