Ποδήλατα αυτoματοποιημένης μίσθωσης

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη, 18/02/2011

Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται ποδήλατα αυτοματοποιημένης μίσθωσης στην Ελλάδα. Η χρήση ποδηλατών με τη μορφή δημόσιας συγκοινωνίας δεν είναι κάτι καινούργιο. Στην Ευρώπη υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ενώ και στην Ελλάδα δύο δήμοι, ο δήμος Νέας Ερυθραίας και ο δήμος Ναυπάκτου έχουν υιοθετήσει αυτή την τακτική. Στην Κέρκυρα όμως, από το Νοέμβριο του 2010 λειτουργεί το πρώτο σύστημα αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων “Easybike”.

Τι είναι το πρόγραμμα Easybike;

Το σύστημα Easybike είναι ένα σύγχρονο σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων τελευταίας γενιάς. Επιτρέπει την πρόσβαση σε ποδήλατα με αυτοματοποιημένο τρόπο και υπολογίζει τον πραγματικό χρόνο χρήσης των ποδηλάτων και την χρέωση που αντιστοιχεί. Έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει μόνιμους χρήστες, οι οποίοι διαθέτουν ειδική ηλεκτρονική κάρτα για να παραλαμβάνουν ποδήλατα αλλά και περιστασιακούς χρήστες, που με την χρήση κινητού τηλεφώνου και πιστωτικής κάρτας μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά. Πρόκειται για ένα σύγχρονο, εναλλακτικό και οικολογικό τρόπο μετακίνησης. Είναι ένα πρόγραμμα που τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από πολίτες πόλεων της Ευρώπης αλλά και της Βορείου Αμερικής. Στην Ευρώπηέχουν υπάρξει μεγάλες εγκαταστάσεις συστημάτων μίσθωσης ποδηλάτων εδώ και χρόνια τηρώντας όλα τα σχετικά πρότυπα ασφαλείας, με μεγαλύτερη αυτή του Παρισιού.

Πως λειτουργεί;

Οι συναλλαγές με τους χρήστες πραγματοποιούνται στους σταθμούς ενοικίασης. Αυτοί βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και εγκαθίστανται σε επιλεγμένα σημεία. Τις περισσότερες φορές λαμβάνεται υπόψη ο συνδυασμός χρήσης του ποδηλάτου με τα υπόλοιπα δημόσια μέσα μετακίνησης. Ο χρήστης μπορεί να νοικιάσει ένα ποδήλατο χρησιμοποιώντας την ειδική κάρτα, αν είναι μόνιμος ή την πιστωτική του κάρτα. Το σύστημα του ποδηλάτου μπορεί να υπολογίσει ακριβώς την ώρα που χρησιμοποιήθηκε το ποδήλατο από τον συγκεκριμένο χρήστη και να τον χρεώσει ανάλογα. Ένα ποδήλατο μπορεί να ενοικιαστεί από ένα συγκεκριμένο χώρο ενοικίασης και στην συνέχεια να σταθμεύθει σε ένα διαφορετικό σημείο του συστήματος. Καθώς όλα τα σημεία είναι δικτυωμένα μεταξύ τους, το σύστημα αυτόματα ενημερώνεται και παύει να ισχύει η χρέωση.

Τα πλεονεκτήματα του προγράμματος

Το όλο εγχείρημα παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα. Αρχικά, αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη εξυπηρέτηση στις μετακινήσεις των πολιτών, βοηθάει στην οικονομία σε καύσιμα και εισιτήρια, συμβάλει στη βελτίωση της υγείας των χρηστών και με αυτό τον τρόπο ο καθένας μπορεί να συμμετέχει στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης. Τα ποδήλατα απαιτούν μηδαμινό χώρο στάθμευσης και έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται και εκτός οδικού δικτύου.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε και ξεκίνησε την πιλοτική του λειτουργία στα μέσα του μήνα Νοεμβρίου 2010. Λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κερκυραίων. Το πρόγραμμα EasyBike, είναι πλήρως αυτοματοποιημένο. Περιλαμβάνει εκατό ποδήλατα που είναι κατανεμημένα σε οκτώ σταθμούς μίσθωσης στην πόλη.

πηγη > flowmagazine

Categories: , ,

Leave a Reply